Tuinrenovatie? Wanneer is dat een goede keuze?

07 Aug Door Denkbeeldentuin.nl

Word je er droevig van als je naar jouw tuin kijkt en vind je het de hoogste tijd om de tuin te renoveren? Lees dan verder. In dit blog vertellen we je wanneer tuinrenovatie een goede actie is en wanneer je er beter voor kunt kiezen om een geheel nieuwe tuin aan te laten leggen.

In dit soort gevallen is tuinrenovatie een goede keuze

  • De schutting heeft zijn beste tijd gehad en moet worden vervangen.
  • De tuintegels zijn bekrast en/of gebarsten, daarom wil je ze laten vervangen voor nieuwe tegels of beplanting.
  • Je hebt een boom in de tuin die zo groot is geworden dat hij moet worden gekapt. Met het hout wil je nieuwe plantenborders aanleggen of een insectenhotel maken.
  • Je tuin is compleet verwilderd en de beplanting moet worden gesnoeid, verplaatst of worden vervangen.
  • Je kunt niet meer op het terras zitten doordat het is verzakt.
  • Je hebt soortgelijke problemen zoals hierboven beschreven of je hebt een combinatie van de problemen.

Zoals je kunt lezen is tuinrenovatie met name geschikt als er bepaalde onderdelen van je tuin niet meer naar je zin zijn. Je kunt het vergelijken met een badkamer waarbij je de voegen laat bijwerken en gebarsten tegels laat vervangen.

Circulaire tuinrenovatie

Een vorm van tuinrenovatie die gelukkig steeds meer aan populariteit wint is circulaire tuinrenovatie. We gaven net al even een voorbeeld over een boom die te groot is geworden en die je wilt laten kappen. Met het hout kun je van alles doen, zoals plantenborders maken.

Het hergebruik van tuinmaterialen valt onder circulaire tuinrenovatie. Er is vaak veel meer mogelijk dan dat er op het eerste gezicht mogelijk lijkt. Bovendien hoeft het geen probleem te zijn als je bepaalde tuinmaterialen niet hebt.

Websites zoals Marktplaats staan bomvol met tuinspullen die je gratis of voor een prikkie kunt ophalen. En wat ook goed is om te weten, is dat hoveniers die aan circulaire tuinrenovatie doen een groot netwerk hebben van andere hoveniers waarmee ze gebruikte tuinmaterialen verhandelen. Tuinrenovatie uitbesteden kan je dus een hoop mooie tuinmaterialen via het netwerk van de hovenier opleveren.

Als je dus besluit om je tuin te laten renoveren door een hovenier, informeer dan naar de mogelijkheden om zoveel mogelijk circulaire tuinrenovatie toe te passen. Dat is overigens niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu. Er hoeven immers geen nieuwe tuinmaterialen geproduceerd te worden en oude materialen hoeven niet vernietigd te worden.

Wanneer is een nieuwe tuin de juiste keuze?

Als een groot deel van je tuin niet meer naar je zin is en moet worden aangepakt, dan is tuinrenovatie niet de geschikte oplossing en kun je beter kiezen voor de aanleg van een nieuwe tuin. In dat geval raden we je ook aan om een tuinontwerp te laten maken.

Met een tuinontwerp weet je vooraf of je nieuwe tuin aan je wensen voldoet, voordat je de tuin laat aanleggen en mogelijk teleurgesteld raakt in het eindresultaat. Een tuinontwerp biedt dus veel zekerheid!