Een tuinontwerp in 3D laten maken: aandachtspunten

09 Feb Door Denkbeeldentuin.nl

Een tuinontwerp in 3D laten maken: aandachtspunten

Toe aan een nieuwe tuin? Dan is het belangrijk om eerst een ontwerp voor je tuin te laten maken. En als het kan in 3D. Een tuinontwerp vormt de basis voor je nieuwe tuin. Net zoals wanneer je een nieuw huis laat bouwen is een ontwerp onmisbaar als je een nieuwe tuin laat aanleggen.

En ondanks dat een hovenier over het algemeen prima weet met welke zaken hij rekening moet houden als hij een 3D tuinontwerp gaat maken, is het belangrijk om je ook zelf even in te lezen in de aandachtspunten. En daar gaan wij je bij helpen met dit blogartikel.

Waar ga je de tuin voor gebruiken?

Het uitgangspunt van ieder tuinontwerp moet het gebruik van de tuin zijn. Als je bijvoorbeeld vanwege de hoge voedselprijzen je eigen groente en fruit wilt gaan verbouwen is het belangrijk om je tuin daarop in te richten en veel ruimte vrij te houden om groente en fruit te verbouwen.

Ga je de tuin met name gebruiken om in te relaxen? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende zitruimte is. En schaduwrijke plekken mogen dan natuurlijk ook niet ontbreken.

Heb je een hond en wil je die ruimte geven om lekker te rennen? Dan is een grasveld bijvoorbeeld een goede keuze.

Zie je wat we bedoelen? Door op deze manier te denken heb je straks optimaal plezier van je nieuwe tuin.

Wat zijn je wensen met betrekking tot de beplanting?

Hoewel veel mensen de afgelopen jaren ervoor hebben gekozen om hun tuin compleet te laten betegelen is er gelukkig een verandering gaande en zien mensen in dat de natuur baat heeft bij tuinen met beplanting. Zo hebben insecten, egels en vogels beplanting nodig om eten en schuilplaatsen te vinden.

Aan de andere kant heb je als tuineigenaar niet altijd zin om veel tijd kwijt te zijn aan het onderhouden van de beplanting. 

Daarom is het goed om je wensen bij de hovenier uit te spreken om bij het maken van het tuinontwerp rekening te houden met een goede mix van beplanting van snelgroeiende planten en langzaam groeiende planten. Op die manier voorkom je dat je iedere week met een snoeischaar je handen staat en tijd overhoudt om van je tuin te genieten.

Opvang en hergebruik van regenwater

Een steeds groter probleem in veel tuinen is dat er tijdens hevige regenbuien water op de tegels en het gazon blijft staan. Daarom is het belangrijk om bij het tuinontwerp rekening te houden met de opvang en het hergebruik van regenwater. 

Op die manier vang je twee vliegen in één klap. Enerzijds vang je het regenwater op en voorkom je dat je tuin blank komt te staan en anderzijds bespaar je kraanwater doordat je het regenwater tijdens droge periodes kunt gebruiken om de planten water te geven.

Een professionele hovenier weet wat de oplossingen zijn om het regenwater op te vangen en opnieuw te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een ondergrondse drainage dat op een ondergronds bassin wordt aangesloten.

Is een tuinontwerp bij tuinrenovatie nodig?

Het laten renoveren van je tuin, ook wel tuinrenovatie genoemd, is een beperkte ingreep waarvoor geen tuinontwerp nodig is. Het gaat hier bijvoorbeeld om het vervangen van de schutting of het opnieuw inrichten van een gedeelte van de tuin met beplanting. Een dergelijk plan kan ook op een A4’tje worden uitgetekend en behoeft geen volwaardig 3D tuinontwerp.